A kecskeméti Díszítőművész Szakkör

Elkészült a Díszítőművész szakkör tagjainak válogatott munkáit tartalmazó 50 oldalas kiadvány.A szakkör 1952-ben alakult. Jelenleg 45 aktív tagja van, közülük egy Király Zsiga díjas, öten pedig a népi iparművész cím tulajdonosai.A több mint 50 éve működő szakkör tagjai hazánk néprajzi tájegységeinek hímzésén kívül a határainkon túli magyar hímzéskultúrával is megismerkedtek különböző tanulmányutakon. Az elsajátított hímzéseket feldolgozták, majd helyi, megyei és országos kiállításokon szerepeltették, ahol számtalan oklevél (ezüst, bronz) és külön díj fémjelezte a szép munkáikat. Egy Nívódíj, kétszeres Kiváló Együttes cím, valamint a Katona József - díj (Kecskemét Megyei Jogú Város rangos díja) büszke tulajdonosa a szakkör.

Az utóbbi években figyelmük szűkebb és tágabb környezetük hímzéskultúrája felé fordult. Eddig a kecskeméti subahímzés mellett a hercegszántói sokác (horvát)-, és a 19.sz.-i hartai hímzéseket gyűjtötték és dolgozták fel.

Az országban több hímző szakkörrel alakítottak jó szakmai és baráti kapcsolatot, melyet folyamatosan ápolnak (Bácsalmás, Cegléd, Jászberény, Komádi, Kunbaja, Nagykőrös, Orosháza).

A kecskeméti szakkör évtizedek óta komoly segítséget nyújt a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület által szervezett, díszítőművészeti szakkörvezetők nyári továbbképzési táborainak programszervezésben, valamint az elméleti és a szakmai előadók kiválasztásában.

A szakkör ideális körülmények között dolgozik a Népi Iparművészeti Gyűjteményben, ahol igazi otthonra találtak. Ennek, valamint a jó szakmai munkának, és nem utolsó sorban a szívélyes belső légkörnek köszönhető a magas taglétszám.


Tevékenységükben a több mint 50 éve kitűzött cél - csak tiszta forrásból származó népi értékek kutatása, feldolgozása, és megőrzése - nem változott, ma is érvényes, és aktuálisabb mint valaha.

A Díszítőművész Szakkör munkájába bárki bekapcsolódhat, aki szeretne hazánk népi hímzéskultúrájával ismerkedni és egy baráti közösség tagja lenni.
 

Szakköri foglalkozások: minden kedden 14-16 között.
Helyszín: Népi Iparművészeti Gyűjtemény (Kecskemét, Serfőző u.19.).
Elérhetőség: 76/327-203


 

VIRTUÁLIS SÉTA
port_03

A gyűjtemény termeinek bejárása.

HÍMZÉS ADATBÁZIS
hímzés adatbázis

NYITVA  TARTÁS
port_01

ELÉRHETŐSÉG
port_02

6000 Kecskemét, Serfőző u. 19.

Telefon, fax:
76/327-203
76/480-297
76/506-108

port_03

Fenntartónk:
Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata.

A honlap létrejöttét lehetővé tette:
Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának Kulturális és Idegenforgalmi Bizottsága.